Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Mus z kaszy manny z sokiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

mleczno-owocowy deser, idealny na podwieczorek

Mus z kaszy manny z sokiem

Składniki:

Mus z kaszy manny z sokiem

 

  • mleko 1 szklanka
  • kasza manna 2 lyzki
  • cukier 2 łyżki
  • szczypta soli
  • jajko 1 szt
  • gęsty sok owocowy (np: porzeczkowy, malinowy) 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Mus z kaszy manny z sokiem
Gotujemy kaszę mannę na gęsto na mleku z dodatkiem łyzeczki cukru i szczypty soli. Odstawiamy do calkowitego schłodzenia. Resztę cukru ucieramy z żółtkiem na puszysty kogel-mogel. Białko ubijamy na sztywna pianę. Wychlodzoną kaszkę ubijamy mikserem i gdy zacznie się robić puszysta, dodajemy, cały czas ubijając, utarte żółtko, nastepnie, lejąc powoli - sok. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy piane z białek i mieszamy calosć drewnianą lyżką. Od razu po przygotowaniu nakładamy do salaterek. Najlepiej udekorować mus świezymi owocami.