Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

SUPERPRZEPIS

Mus z rabarbaru - idealny do deserów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny mus z rabarbaru, doskonały do ciast i deserów.

Mus z rabarbaru - idealny do deserów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus z rabarbaru - idealny do deserów

 

  • 400 g umytego, obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kisielu o smaku truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Mus z rabarbaru - idealny do deserów
Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dolać wodę i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita "papka". Następnie dosypywać malutkimi porcyjkami kisiel, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotować jeszcze chwilę, tak jak gotujemy kisiel. Po dosypaniu kisielu mus nam zgęstnieje, będzie miał konsystencję budyniu czy kisielu właśnie. Gdy całkowicie wystygnie zgęstnieje jeszcze bardziej. Taki mus świetnie nadaje się do różnego rodzaju deserów. Można go również przelać do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. Świetnie smakuje jako dodatek do ciast, lodów, tart, serników, itp.
Mus z rabarbaru - idealny do deserów
Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu
Mus z rabarbaru - idealny do deserów
Dusimy na małym odniu az powstanie papka
Mus z rabarbaru - idealny do deserów
Potem dodajemy kisiel i chwilę gotujemy na małym ogniu
Mus z rabarbaru - idealny do deserów
Taki mus świetnie smakuje z ciastem na przykład rabarbarowym