Sposób przygotowania:
Mus z rabarbaru - idealny do deserów
Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dolać wodę i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita "papka". Następnie dosypywać malutkimi porcyjkami kisiel, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotować jeszcze chwilę, tak jak gotujemy kisiel. Po dosypaniu kisielu mus nam zgęstnieje, będzie miał konsystencję budyniu czy kisielu właśnie. Gdy całkowicie wystygnie zgęstnieje jeszcze bardziej. Taki mus świetnie nadaje się do różnego rodzaju deserów. Można go również przelać do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. Świetnie smakuje jako dodatek do ciast, lodów, tart, serników, itp.
mysza75
player_ruda
Netka
Ja myslę, że można, tego musu nie wyszło dużo i ja słoiczki trzymałam kilka dni w lodówce i w kilka dni go zużyłam, ale wydaje mi się,że dobrze zapasteryzowane mogą sobie poleżeć długo:)