Czarny Piotruś

Czarny Piotruś

Kucharz
[Przepisów: 7]

Nachos na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna przystawka na gorąco - bardzo socjalne danie. Hit każdej imprezy! Podawaj z zimnym piwem!

Nachos na gorąco

Składniki:

Nachos na gorąco

 

  • 200 ml (miseczka) świeżej salsy (patrz mój przepis na świeżą salsę
  • 200 g chipsów nachos tortilla (solone / naturalne)
  • 125 g sera żółtego typu cheedar
  • 125 g szynki serrano lub mielonej gotowanej wołowiny (np. zmielona pręga lub łata wołowa z rosołu)

Sposób przygotowania:

Nachos na gorąco
Na okrągłej blasze wyłóż papier do pieczenia (urywasz kawałek gnieciesz go niemiłosiernie na kulke pod biezącą wodą aż zrobi sie miekki, wtedy go rozkładasz otrzepujesz z wody i kładziesz na blasze).

Na środek blachy wyłóż świeżą salsę tak aby tworzyła dolną warstwę (zaczynaj od środka, ale tak, aby całość nie dotykała brzegów). Pamiętaj by salsa nie była zbyt płynna - puszcza dużo soku, więc pamiętaj aby ją odsączyć!

Na salsę wysyp nachos (prosto z paczki)

Na nachos wyłóż postrzępioną szynkę lub zmielone mięso

Całość posyp startym żółtym serem

Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni (najlepiej z górnym ogrzewaniem)

Po wyjęciu z piekarnika nachos są gotowe do jedzenia, postaw na stole i pozwól gościom się zachwycać smakiem!

Nie przejmuj się wystającym papierem - to danie to pyszna improwizacja, tak też powinno wyglądać :)

Podawaj same lub z dodatkową świeżą salsą!

Smacznego!