aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Najeżone jajeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W sam raz na łagodną letnią kolację. Delikatne jajka z wyrazistym w smaku dodatkiem w postaci szczypiorku i rzodkiewki.

Najeżone jajeczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najeżone jajeczka

 

  • 8 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 majonez
  • 3 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Najeżone jajeczka
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy na połówki. Rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w bardzo cieniutkie ćwierć plasterki. Szczypiorek również myjemy i osuszamy. Następnie drobno go siekamy. Do miseczki przekładamy majonez i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na połówki jajek wykładamy po łyżce majonezu ze śmietaną. Następnie po jednej stronie układamy plasterki rzodkiewki, tak aby sterczały do góry dając efekt najeżenia ( świetnie wyglądają takie jajka, najbardziej podobają się dzieciom). Na drugim końcu jajka układamy posiekany koperek. Tak przygotowane najeżone jajeczka podajemy od razu do stołu.
Najeżone jajeczka
Umytą i osuszoną rzodkiewkę kroimy w ćwierć plasterki.
Najeżone jajeczka
Umyty szczypiorek bardzo drobno siekamy.
Najeżone jajeczka
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na połówki. Wykładamy na nie majonez wymieszamy ze śmietaną.
Najeżone jajeczka
Na majonez wykładamy rzodkiewki dając efekt najeżenia, drugi koniec jajek posypujemy szczypiorkiem.

Tagi:

jajko jajka