Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Naleśniki z dżemem z cukinii.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie, puszyste naleśniki z dziwnym dżemem.

Naleśniki z dżemem z cukinii. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z dżemem z cukinii.

 

  • szklanka wody gazowanej
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • dżem brzoskwiniowy z cukinii

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem z cukinii.
Do wysokiego naczynia dajemy wszystkie składniki poza mąką...dokładnie mieszamy aby się połączyły. I dopiero jak są jednolitą cieczą wsypujemy stopniowo mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy na 10 min, ale nie dłużej...aby nam gaz z wody nie uciekł. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki i jeszcze gorące smarujemy dżemem, zwijamy. Gorący placek przejdzie smakiem nadzienie i będzie wilgotny oraz aromatyczny. Zimne możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Naleśniki z dżemem z cukinii.
Ciasto odstawiamy na chwilę aby dojrzało.
Naleśniki z dżemem z cukinii.
Na gorącej patelni z tłuszczem lub bez smażymy cienkie naleśniki.
Naleśniki z dżemem z cukinii.
Zaraz po ściągnięciu z patelni smarujemy dżemem, który pod wpływem temperatury się rozpuści.