Cukinia znana również pod nazwą kabaczek pochodzi z Włoch. To właśnie tam po raz pierwszy ją wyselekcjonowano. Jest to odmiana dyni zwyczajnej, stąd jej nazwa od włoskiego „zzucchina” – mała dynia. W Polsce powszechnie uprawiana i znana pod obiema nazwami. Czasami uważa się, że są to dwa różne gatunki. Cukinia posiada maczugowaty, silnie wydłużony kształt, o zielonej skórce, rzadziej żółtej z jasnymi plamkami. Osiąga nawet do 40 cm długości, jednak warto zrywać ją wcześniej, kiedy ma 15 – 20 cm. Istnieje wiele odmian cukinii, które różnią się między sobą zarówno kształtem, barwą jaki i smakiem. Szczególnie popularna jest w Europie, południowej Rosji i na Bałkanach.
Cukinia jest łagodna i słodka w smaku, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Zasługującą cechą na uwagę jest fakt nie przyswajania przez warzywo metali ciężkich. Cukinia bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne oraz odkwasza organizm. Zalecana jest do spożycia już sześciomiesięcznym dzieciom.
Ciekawostką jest, iż kwiaty cukinii są jadalne. Nadziewane lub pieczone są bardzo popularne we Włoszech. Natomiast w Polsce nadal mało znane. Sama cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo i stanowi świetną oraz zdrową przekąskę między posiłkami. Jest często składnikiem sałatek wielowarzywnych i dań jednogarnkowych. Nadaje się też do pieczenia, smażenia, duszenia, marynowania. Najczęściej podawana w formie smażonej lub pieczonej, jako cukinia faszerowana lub pod postacią placków.
Cukinia jest łagodna i słodka w smaku, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Zasługującą cechą na uwagę jest fakt nie przyswajania przez warzywo metali ciężkich. Cukinia bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne oraz odkwasza organizm. Zalecana jest do spożycia już sześciomiesięcznym dzieciom.
Ciekawostką jest, iż kwiaty cukinii są jadalne. Nadziewane lub pieczone są bardzo popularne we Włoszech. Natomiast w Polsce nadal mało znane. Sama cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo i stanowi świetną oraz zdrową przekąskę między posiłkami. Jest często składnikiem sałatek wielowarzywnych i dań jednogarnkowych. Nadaje się też do pieczenia, smażenia, duszenia, marynowania. Najczęściej podawana w formie smażonej lub pieczonej, jako cukinia faszerowana lub pod postacią placków.