zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Naleśniki zapiekane z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Naleśniki zapiekane z serem mogą być daniem obiadowym jak również deserem.

Naleśniki zapiekane z serem

Składniki:

Naleśniki zapiekane z serem

 

  • NA NALEŚNIKI
  • 250 g mąki
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • NA FARSZ
  • 500 g serka waniliowego np. Juliko
  • 200g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duża kwaśna śmietana 12%
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z serem
Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz. Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany. Wymieszaj. Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj. Usmaż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia. Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut. Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.