LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Nalewka brzoskwiniowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na nalewkę brzoskwiniową

Nalewka brzoskwiniowa.

Składniki:

Nalewka brzoskwiniowa.

 

  • 2 kg. dojrzałych brzoskwiń
  • 1/4 litra spirytusu
  • 1 litr wódki
  • 1 kg. cukru

 

Sposób przygotowania:

Nalewka brzoskwiniowa.
Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki (kilka odłożyć). Naczynie do połowy napełnić brzoskwiniami, zasypać cukrem oraz przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia, dodać kilka odłożonych brzoskwiń,wódkę wymieszać ze spirytusem, i zalać przygotowane brzoskwinie, Szczelnie zakorkować i zostawić na około 4 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, kilka razy dziennie potrząsać butelką, Po 4 tygodniach nalewkę zlać, przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej półtora roku. Później oczywiście brzoskwinie możemy wykorzystać do deserów.