jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka cytrynowa jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonała nalewka cytrynowa na każdą okazję

Nalewka cytrynowa jagienki

Składniki:

Nalewka cytrynowa jagienki

 

  • 3 cytryny
  • 1 litr wódki 45%
  • 0,1 litra spirytusu
  • 0,1 litra wody
  • 10 dag cukrru

Sposób przygotowania:

Nalewka cytrynowa jagienki
Umyć 3 cytryny, obkrajać jak najcieniej zewnętrzną warstwę skórki.

Skórki pokrajać w drobne paseczki, wrzucić do gąsiorka z wódką.

Postawić w ciepłym miejscu na 3 doby.

Do syropu przyrządzonego z cukru i wody dodać zanim ostygnie spirytus.Wódkę którą były zalane skórki cytryny przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem i spirytusem, dodać przesączony przez gazę sok z 1/2 cytryny, zmieszać.

Odstawić na 24 godziny.

Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Jednak przechowywanie w miejscu ciemnym i chłodnym wpływa dodatnio na jej jakość.