Sposób przygotowania:
Nalewka cytrynowa jagienki
Umyć 3 cytryny, obkrajać jak najcieniej zewnętrzną warstwę skórki.
Skórki pokrajać w drobne paseczki, wrzucić do gąsiorka z wódką.
Postawić w ciepłym miejscu na 3 doby.
Do syropu przyrządzonego z cukru i wody dodać zanim ostygnie spirytus.Wódkę którą były zalane skórki cytryny przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem i spirytusem, dodać przesączony przez gazę sok z 1/2 cytryny, zmieszać.
Odstawić na 24 godziny.
Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Jednak przechowywanie w miejscu ciemnym i chłodnym wpływa dodatnio na jej jakość.
Skórki pokrajać w drobne paseczki, wrzucić do gąsiorka z wódką.
Postawić w ciepłym miejscu na 3 doby.
Do syropu przyrządzonego z cukru i wody dodać zanim ostygnie spirytus.Wódkę którą były zalane skórki cytryny przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem i spirytusem, dodać przesączony przez gazę sok z 1/2 cytryny, zmieszać.
Odstawić na 24 godziny.
Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Jednak przechowywanie w miejscu ciemnym i chłodnym wpływa dodatnio na jej jakość.