blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Nalewka morelowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Nalewka morelowa

Składniki:

Nalewka morelowa

 

  • 75 dag moreli,
  • 1 l spirytusu (95 proc.),
  • 50 dag cukru,
  • 750 ml wody

Sposób przygotowania:

Nalewka morelowa
Morele prze-kroić na pół, wyjąć pestki i rozbić je. Wyjąć nasionka, drobno posiekać. Z wody i cukru ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć morele i posiekane nasionka. Chwilę gotować pod przykryciem, odstawić na 18 godzin, przecedzić przez gęste sito. Płyn wlać do gąsiorka, dodać spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć, postawić na 3-4 miesiące w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Zlać do butelek.