Sposób przygotowania:
Nalewka pomarańczowa- wytrawna
Umyć 3 pomarańcze.
Obkrajać jak najcieniej zewnętrzną warstwę skórki, nie naruszając warstwy białej.
Skórki pokrajać w drobne paseczki.
Wrzucić do gąsiorka z wódką.
Dodać przesączony sok z 3 obranych pomarańczy.
Wlać spirytus, odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.
Przyrządzony z wody i cukru syrop rożcieńczyć zanim ostygnie 0,1 litra przesączonej przez gazę nalewki.
Wódkę, którą były zalane skórki pomarańczy przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem.
Zmieszać wstrząsając.
Odstawić na 24 godziny.
Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu wpływa dodatnio na jej jakość.
Obkrajać jak najcieniej zewnętrzną warstwę skórki, nie naruszając warstwy białej.
Skórki pokrajać w drobne paseczki.
Wrzucić do gąsiorka z wódką.
Dodać przesączony sok z 3 obranych pomarańczy.
Wlać spirytus, odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.
Przyrządzony z wody i cukru syrop rożcieńczyć zanim ostygnie 0,1 litra przesączonej przez gazę nalewki.
Wódkę, którą były zalane skórki pomarańczy przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem.
Zmieszać wstrząsając.
Odstawić na 24 godziny.
Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu wpływa dodatnio na jej jakość.