WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Nalewka ze skórek pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Warto przygotować ją, gdy pomarańcze są w samym szczycie sezonu.

Nalewka ze skórek pomarańczy

Składniki:

Nalewka ze skórek pomarańczy

 

  • skórki 5 pomarańczy
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,25 kg cukru plus kilka łyżeczek
  • 2 szkl wody

Sposób przygotowania:

Nalewka ze skórek pomarańczy
Pomarańcze dokładnie myjemy szorując i sparzamy wrzątkiem. Obieramy bardzo cieniutko, bez białej błonki.

Skórki przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok 3 miesiące, po czym zlewamy spirytus, a skórki zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru i odstawiamy na kilka dni.

Wodę zagotowujemy z cukrem i wystudzoną dolewamy do spirytusu. Dodajemy też płyn od odcedzonych skórek.

Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 miesiące.

Możemy też przefiltrować, lub zlać tylko wierzch do butelek.