Sposób przygotowania:
Nalewka ze skórek pomarańczy
Pomarańcze dokładnie myjemy szorując i sparzamy wrzątkiem. Obieramy bardzo cieniutko, bez białej błonki.
Skórki przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok 3 miesiące, po czym zlewamy spirytus, a skórki zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru i odstawiamy na kilka dni.
Wodę zagotowujemy z cukrem i wystudzoną dolewamy do spirytusu. Dodajemy też płyn od odcedzonych skórek.
Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 miesiące.
Możemy też przefiltrować, lub zlać tylko wierzch do butelek.
Skórki przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok 3 miesiące, po czym zlewamy spirytus, a skórki zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru i odstawiamy na kilka dni.
Wodę zagotowujemy z cukrem i wystudzoną dolewamy do spirytusu. Dodajemy też płyn od odcedzonych skórek.
Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 miesiące.
Możemy też przefiltrować, lub zlać tylko wierzch do butelek.