WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka z kaki i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z ciekawszych nalewek, jakie przygotowywałam. Dość ciężka do filtrowania i mało stabilna, ale za to o pięknym kolorze, zapachu i wyśmienitym smaku.

Nalewka z kaki i pomarańczy

Składniki:

Nalewka z kaki i pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z kaki i pomarańczy
Pomarańcze dokładnie szorujemy i sparzamy. Ścieramy cienko skórkę, miąższ wykrawamy bez białych błon i przekładamy razem do słoja.

Owoce kaki obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do pomarańczy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny, często potrząsając słojem.

Zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy na 3-4 tygodnie. 

Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na kolejne dwa tygodnie.