Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Święta pachną u mnie pomarańczami, a do tego nimi smakują. Pyszna, aromatyczna nalewka pomarańczowo-rodzynkowa zawsze rozgrzewa nas w Święta po zimowych spacerach - tylko dla dorosłych :)

Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa

 

  • 1 pomarańcza
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 goździki
  • 1 szklanka spirytusu
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1-1,5 szklanki przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania:

Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa
Pomarańczę wyparzamy gorącą wodą, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojoną pomarańczę przekładamy do 1,5 litrowego słoika, dodajemy rodzynki i goździki, wlewamy spirytus zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie do słoika wsypujemy cukier, zakręcamy słoik wstrząsamy nim i odstawiamy na kolejne 3 dni. W tym czasie wstrząsamy słoikiem 2 razy dziennie tak aby ułatwić cukrowi rozpuszczenie się.

Kiedy cukier się rozpuści, przecedzamy wszystko na sitku. Pomarańcze wyrzucamy, rodzynki możemy wykorzystać do ciast lub zamrozić. Do słoika wlewamy przegotowaną, zimną wodę a do niej wlewamy zlany wcześniej spirytus – zakręcamy, mieszamy i odstawiamy na minimum tydzień.

Po tym czasie nalewka powinna być już gotowa do spożycia, smacznego.
Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa
Sparzone pomarańcze kroimy w plasterki, przekładamy do słoika
Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa
Dodajemy rodzynki, goździki, wlewamy spirytus i odstawiamy nalewkę na tydzień