Sposób przygotowania:
Nalewka pomarańczowo –rodzynkowa
Pomarańczę wyparzamy gorącą wodą, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojoną pomarańczę przekładamy do 1,5 litrowego słoika, dodajemy rodzynki i goździki, wlewamy spirytus zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie do słoika wsypujemy cukier, zakręcamy słoik wstrząsamy nim i odstawiamy na kolejne 3 dni. W tym czasie wstrząsamy słoikiem 2 razy dziennie tak aby ułatwić cukrowi rozpuszczenie się.
Kiedy cukier się rozpuści, przecedzamy wszystko na sitku. Pomarańcze wyrzucamy, rodzynki możemy wykorzystać do ciast lub zamrozić. Do słoika wlewamy przegotowaną, zimną wodę a do niej wlewamy zlany wcześniej spirytus – zakręcamy, mieszamy i odstawiamy na minimum tydzień.
Po tym czasie nalewka powinna być już gotowa do spożycia, smacznego.
Kiedy cukier się rozpuści, przecedzamy wszystko na sitku. Pomarańcze wyrzucamy, rodzynki możemy wykorzystać do ciast lub zamrozić. Do słoika wlewamy przegotowaną, zimną wodę a do niej wlewamy zlany wcześniej spirytus – zakręcamy, mieszamy i odstawiamy na minimum tydzień.
Po tym czasie nalewka powinna być już gotowa do spożycia, smacznego.
zosiani
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):