Sposób przygotowania:
Nalewka pomarańczowa z ziarnami kawy
Pomarańcze dokładnie wyszorowac szczoteczką. W skórce zrobic nożem małe nacięcia i wetknąc w nie ziarenka kawy tak aby lekko wystawały. Na każdą pomarańczę po 20 ziarenek kawy. Owoce włożyc do słoja i zalac spirytusem. Wsypac cukier i potrząsnąc słojem aby cukier opadł na dno. Słoik odstawic na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Co 2 dni potrząsając słojem aby cukier mógł się rozpuścic. Po tym czasie wyjąc pomarańcze, przekroic i wycisnąc z nich sok. Dodac do nalewki. Nalewkę odstawic na kilka dni aby się sklarowała i osad opadł na dno. Zlac nalewkę do czystych butelek i odstawic na 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
marietta