Sposób przygotowania:
Nalewka z aroniiOwoce aronii umyć, pozostawić ogonki. Wygotować je w takiej ilości wody aby pokryła ona owoce. Można wydusić sok w sokowniku lob gotować po prostu w garnku. Wlać całość do kamionkowego garnka a następnie sok razem z owocami zalać spirytusem i dosypać cukru. Przykryć szczelnie i pozostawic tak na 1 dobe. Potem rozlać do butelek i postawić do leżakowania przez tydzień. (pozostawienie ogonków daje dodatkowy aczkolwiek trochę gorzki smak, lecz uwalnia z owoców moc korzystne dla wspomagania pracy układu immunologicznego, dobre przeciw przeziebieniom i spadkom odporności) ;)
mediana
Gość
Creator
Gość
Gość
mediana
Gość
dobry
michno45, sprobuj napisac na forum, nasza medianka tam bywa ;)
cremebrule
Gość
AguchaZ
Matlusz
2-2,5 kg aronii
1,5 kg cukru
350 liści z wiśni
1 litr spiritu
2-3 łyżeczek ( płaskich) kwasku cytrynowego
Wkładamy do garnka najpierw liście a pozniej aronię i zalewamy tak woda , aby przykryła owoce. Podpalamy ogięń i od zagotowania odliczamy 15 minu później ściagamy rozmieżdżamy owoce i wstawiamy jescze na max 4-5 min następnie cedzimy owy wywar i dodajemy cukier i kwasek> Dobrze wystudzić i dodać spirit. następnie zabultelkować i przeczekać minimum 24 godziny wtedy jest pyszna. Dla wiadomości im dlużej czeka tym lepsza. Smacznego!!!
schadia
Wokalista
5!
basiak
agnieszka32910