Sposób przygotowania:
ŚliwowicaŚliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora i zalewamy spirytusem z wódką, szczelnie korkujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczęła się fermentacja. Po min. 2 miesiącach alkohol zlewa się, filtruje i rozlewa do butelek. Ja osobiście czekam min 6 miesięcy, wtedy lepszy jest aromat :)Dodam że pozostałą część, czyli śliwki z gąsiorka zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem do osiągnięcia konsystencji likieru. Podajemy teściowej ;)
Gość
przecież nawet dziecko wie że alkohol zapobiega fermentacji czegokolwiek.
Gość
I jeszcze jedno owoce zalane czystym spirytusem nie fermentują
Gość
dac 10 pestek na 2 kg sliwek
Borubar
Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)
Gość
wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?
Gość
Borubar
Dlaczego tak panikujesz czlowieku! Jak napisal kszy musialoby byc tego tony.
cremebrule
Gość
Gość
cremebrule
Dobre :D
Borubar
A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)
cremebrule
Magdusia1312
jarek-energy
darek112
Amberr8
Gość
po drugie nawet jedna pestka w tak malej ilosci sliwowicy popsuje smak
- uwazam ze profanujesz przepis na dobra nalewke
www.chochla.com
Persik
Borubar
Najlepsze są śliwki które mają dużą zawartość cukru.
Takie, które już prawie spadają z drzewa.
Czyli słodkie węgierki pochodzące z południowego stoku.
Bahus
karatekowiec
50 na 50 spirytus i wódka daje 68% śliwki puściły trochę soku i wyszło 66% co dało ciekawy i na pewno smaczny trunek
Jakby fermentacja dawała takie efekty to wina były by mocniejsze od wódki.
ja tam ze śliwek zrobię wino a potem upędzę w lesie ŚLIWOWICĘ HEJ.
Wokalista
cremebrule
Edward mistrz kuchni
zgadzam się, śliwowica to destylat ze śliwek :)