MIglanc

MIglanc

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Nalewka z Aronii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, słabiutka nalewka z Aronii. Bardzo dobra na zimowe przeziębienia. Przepis mojej prababci podobno znany w rodzinie od pokoleń

Nalewka z Aronii

Składniki:

Nalewka z Aronii

 

  • 2 kg owoców aronii
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu 95%

Sposób przygotowania:

Nalewka z Aronii
Owoce aronii myjemy, pozbawiamy ogonków i wrzucamy do garnczka. Owoce zalewamy wodą, tak aby woda była tuż nad owocami, dodajemy cukier, gotujemy ok. 45 minut. Sok z garnka przelewamy go dużego słoja (może być taki w jakim się robi ogórki mało solne). Owoców nie ucieramy, nie tłuczemy żeby wydobyć z nich sok, samo gotowanie wystarczy, gdy przetrzemy owoce i dodamy do soku nasza nalewka przestanie być klarowna. (Z owoców można zrobić jakąś galaretkę ale nie wiem jak) Gdy nasz sok jest już chłodny dodajemy spirytus i odstawiamy na 24h. Po dobie przelewamy do butelek i czekamy 3 miesiące aż nalewka dojrzeje a sok z spirytusem "przegryzą się".Z tych składników można otrzymać ok 3,5 l nalewki.