Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Nalewka z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do nalewki użyłam aronii, którą jesienią zamroziłam. Owoce przed zamrożeniem oczyściłam i wypłukałam.

Nalewka z aronii

Składniki:

Nalewka z aronii

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii
Owoce aronii należy zalać 1 litrem wody i pogotować około 10 minut. Następnie przelać przez sito. Pomarańczę i cytrynę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy. Do wody w której była gotowana aronia wsypać cukier, dodać skórkę startą z pomarańczy i cytryny i wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Zagotować i wystudzić. Przefiltrować przez bibułę lub gazę. Połączyć ze spirytusem, rozlać do butelek i odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na miesiąc.