WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka z berberysu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nadchodzi najlepszy moment na zbieranie owoców berberysu. Jeszcze mało popularne owoce, które większość ma w ogrodach, idealnie sprawdzają się w nalewkach.

Nalewka z berberysu

Składniki:

Nalewka z berberysu

 

  • 1 kg owoców berberysu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr spirytusu rozcieńczony z 0,5 l wody
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Nalewka z berberysu
Owoce berberysu myjemy i osuszamy. Wkładamy do zamrażarki na tydzień i wyjmujemy.

Przekładamy do słoja, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok miesiąc.

Po tym czasie alkohol zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem.

Po trzech tygodniach zlewamy i łączymy z alkoholem. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Po ok 4 miesiącach nalewka jest gotowa.