Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1411]

Nalewka na jeżynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeżyna w tym roku dobrze obrodziła, słodkie i bardzo duże owoce, więc niezrobienie tak smacznej nalewki byłoby grzechem. Przepis zaczerpnięty z małej gazetki.

Nalewka na jeżynach

Składniki:

Nalewka na jeżynach

Na nalewkę

  • 1,5 kg jeżyn
  • 600 g cukru
  • 0,5 l spirytusu 70 %
  • 700 ml wódki

Sposób przygotowania:

Nalewka na jeżynach
Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć.

Przełożyć owoce do dużego słoja.

Zalać spirytusem i wódką, odstawić słój w ciepłe miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsać słojem.

Po tym czasie zlać nalew, a jeżyny zasypać cukrem, zakręcić słój i odstawić na parapet na słońce do całkowitego rozpuszczenia się cukru, codziennie wstrząsać słojem.

Następnie zlać sok z jeżyn i wymieszać go z nalewem, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 4 miesiące.