Tusia893

Tusia893

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Nalewka z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Domowej roboty nalewka z czarnej porzeczki, pycha

Nalewka z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka z czarnej porzeczki

 

  • 2 kg cukru, 1,5 kg porzeczek czarnych, 0,5 l spirytusu, 3 l butla (słoik)

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnej porzeczki
Przygotowujemy 3 –litrowy pojemnik typu, butla, najlepiej słoik. Do słoika wsypujemy, umytą, czarną porzeczkę, następnie zasypujemy ją cukrem. Zamykamy słoik i pozostawiamy w takiej postaci na co najmniej 2 tygodnie. Po 2 tygodniach należy dodać spirytus i pozostawić nalewkę na 6 tygodni. Po 6 tygodniach odsączamy owoce przez sito, a sok wlewamy do przygotowanych wcześniej butelek. Przygotowujemy w zależności od gustu, jeżeli ktoś lubi słodką może dodać więcej cukru, jeżeli ktoś preferuje mocną nalewkę, dolać spirytusu. Gdy jest za słodka bądź za mocna, przegotowanej wody. Smakoszom nalewek życzę przyjemnych zimnych wieczorów:)
Nalewka z czarnej porzeczki
Rysunek 1 pokazuje odsączone owoce oraz nalewkę z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki
Rysunek 2 pokazuje gotową i pyszną nalewkę domowej roboty, już nalana w butelkę i nadająca sie do picia