Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Nalewka z suszonej żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Nalewka z żurawiny ma wiele właściwości leczniczych i przy tym wspaniale smakuje.

Nalewka z suszonej żurawiny

Składniki:

Nalewka z suszonej żurawiny

 

  • 200 g suszonej żurawiny,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 400 ml wódki.

Sposób przygotowania:

Nalewka z suszonej żurawiny
1. Do szklanego słoja wsypuję żurawinę oraz cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił.

2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki. Butelkę zakręcam i odstawiam na minimum trzy miesiące do spiżarni.