edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Niebieski deserek

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Błyskawiczny i pyszny deser świetnie sprawdza się w przypadku niespodziewanych gości :)

Niebieski deserek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Niebieski deserek

 

  • 1 galaretka niebieska (firmy Wodzisław)
  • 1 szklanka jogurtu bałkańskiego
  • 15 średnich zamrożonych truskawek
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka gęstego syropu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Niebieski deserek
Przygotowałam trzy foremki na babeczki o pojemności 250 ml każda. Jogurt roztrzepałam aby stał się gładki bez grudek. Galaretkę rozpuściłam w 1 szklance wrzątku. Od razu wrzuciłam do niej zamrożone truskawki. I od tej chwili działałam błyskawicznie, ponieważ galaretka momentalnie wystygła i zaczęła tężeć. Do galaretki dodałam jogurt i razem dobrze wymieszałam łyżką. W każdej foremce ułożyłam 5 truskawek i zalałam tężejącą masą. Wyrównałam powierzchnię i odstawiłam do lodówki. Kiedy galaretka całkiem zastygła, każdą foremkę na chwilę zanurzyłam w ciepłej wodzie i wyjęłam galaretowe babeczki na spodeczki. Odstawiłam je na do lodówki. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam mikserem na sztywno, pod koniec dodałam cukier puder i łyżkę syropu porzeczkowego. Śmietanę przełożyłam do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i przyozdobiłam nią spodeczki z deserem. Podałam natychmiast ponieważ śmietana ubita z dodatkiem syropu nie jest zbyt trwała.
Niebieski deserek
W foremkach na babeczki ułożyłam po 5 truskawek.
Niebieski deserek
Owoce zalałam tężejącą masą i wyrównałam powierzchnię.