edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Nototenia smażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To moje pierwsze spotkanie z tą rybą, dlatego przyrządziłam ją jak najprościej, żeby poznać jej właściwy smak

Nototenia smażona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nototenia smażona

 

Sposób przygotowania:

Nototenia smażona
Tuszki rozmroziłam w temperaturze pokojowej. Okazało się, że mają łuskę, więc oskrobałam je, rozcięłam do końca brzuszki i dokładnie doczyściłam. Umyłam tuszki pod bieżącą wodą, przełożyłam do miski i zalałam mieszanką oleju, soku z cytryny i pieprzu cytrynowego. Miskę zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie osączyłam je z zalewy, dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym, posoliłam i obtoczyłam w mące. Usmażyłam na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Rybka ma delikatne, białe, kruche mięso i jest bardzo smaczna. Jeśli nie lubimy wyciągać ości podczas jedzenia, proponuję ją jednak odfiletować przez przyrządzeniem.
Nototenia smażona
Przygotowane tuszki zalałam marynatą i odstawiłam do lodówki.
Nototenia smażona
Po godzinie dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.
Nototenia smażona
Tuszki posoliłam i obtoczyłam w mące pszennej.
Nototenia smażona
Usmażyłam na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.