"Węgier, Polak dwa bratanki i do konia i do szklanki. Oba zuchy, oba żwawi, niech im Pan Bóg błogosławi” głosi staropolskie przysłowie, a przyjaźń polsko-węgierską postanowiliśmy na gotujmy uczcić nową kategorią promowaną, w której dodatkowo punktowane będę przepisy z kuchni kraju Madziarów.
Czekamy więc na wasze gulasze – zarówno gęste jak tradycyjny pörkölt, ale też rzadsze jak bogracz. Węgierskie zupy rybne jak halaszle, leczo - wszystko obficie obsypane papryką. Proste placki langosz, ale też pracochłonne torty dobosza i wiele innych potraw. Kuchni węgierskiej, podobnie jak ich języka, nie można pomylić z żadną inną, posiada też tak wiele potraw i smaków, że każdy znajdzie w niej inspirację dla siebie.
Warto sprawdzić jakie już przepisy na węgierskie potrawy możecie znaleźć na gotujmy.
Oczywiście kuchnie i potrawy nie mają ostrych granic – trudno powiedzieć, gdzie zaczyna się a gdzie kończy kuchnia danego państwa, istnieje też wiele wersji przepisów na rozmaite węgierskie potrawy. Warto jednak poszukać, poczytać i dowiedzieć się, czego nie dodaje się do tradycyjnego węgierskiego lecza, a czego do polskiej wersji.
W kwestii organizacyjnej - wirtuale dodają moderatorki, jeżeli dodałeś przepis do kategorii promowanej, a na twoim koncie nie pojawiły się punkty i informacja - dodanie przepisu z kategorii promowanej - trzeba się upomnieć pisząc na maila do Babciagramolka, misia5 lub Zbysiowa, pomocni mogą być też redaktorzy - piszcie do kolczu lub zozolek.
Otrzymanie dodatkowych 10 wirtuali za kategorię promowaną nie wyklucza możliwości uzyskania rangi "Superprzepisu", co daje dodatkowe 30 wirtuali. Szczegóły możecie sprawdzić w zakładce Nagrody, gdzie widnieje szczegółowy regulamin "Gotujmy z nagrodami".
zbysiowa