Placek po węgiersku nazywany również zbójnickim jest rodzajem placka ziemniaczanego. Podawany jest najczęściej z dodatkiem gulaszu lub gęstej śmietany, niekiedy również w słodkiej wersji – posypany białym cukrem.
Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?
Przygotowanie smacznych placków po węgiersku jest czasochłonne – zajmuje ponad 60 minut:
Jak przygotować gulasz do placka po węgiersku?
Aby przygotować gulasz do placka po węgiersku, potrzebne są: mięso wołowe lub wieprzowe, czerwona papryka, pieczarki, cebula, czosnek, mąka pszenna, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy. Powinno się dodać także przyprawy: ziarna ziela angielskiego, mieloną słodką paprykę, sól i pieprz.
Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?
Przygotowanie smacznych placków po węgiersku jest czasochłonne – zajmuje ponad 60 minut:
- Do zrobienia ciasta na placki ziemniaczane potrzebne są: ziemniaki, jajko, mąka, czosnek, cebula, pieprz, sól oraz olej.
- Ziemniaki, czosnek oraz cebulę ściera się na tarce. Do warzyw dodaje się mąkę, jajko i przyprawy (sól i pieprz). Składniki należy dokładnie wymieszać, a powstały nadmiar wody odlać.
- Na patelni rozgrzewa się olej, na który za pomocą łyżki wlewa się ziemniaczaną masę – powinna być równomiernie rozlana po całej patelni.
- Placek smaży się, aż spód się zarumieni. Następnie placek należy przewrócić na drugą stronę.
- Placek podaje się z mięsnym gulaszem oraz z dodatkiem gęstej śmietany.
Jak przygotować gulasz do placka po węgiersku?
Aby przygotować gulasz do placka po węgiersku, potrzebne są: mięso wołowe lub wieprzowe, czerwona papryka, pieczarki, cebula, czosnek, mąka pszenna, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy. Powinno się dodać także przyprawy: ziarna ziela angielskiego, mieloną słodką paprykę, sól i pieprz.
- Czerwoną paprykę należy umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Pieczarki dokładnie się oczyszcza, kroi w kostkę, a następnie smaży, aż woda odparuje z patelni.
- Mięso po umyciu kroi się w kostkę, obtacza w mące i obsmaża z dwóch stron na patelni. Usmażone należy przełożyć do garnka.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmaża się na oleju i dodaje do garnka z mięsem. Do całości dorzuca się ziele angielskie oraz wyciśnięty czosnek. Zawartość garnka zalewa się warzywnym bulionem, a następnie dusi ok. 30 minut.
- Do potrawy dodaje się pieczarki, paprykę, pomidorowy koncentrat oraz słodką paprykę mieloną, kontynuując duszenie.
- Na koniec gulasz doprawia się solą i pieprzem.
testing223
testing223