Jak zrobić placki po węgiersku?

Placki po węgiersku przygotowuje się z ziemniaków, mąki, jajka, cebuli oraz czosnku. Najlepiej smakują z mięsnym gulaszem i gęstą śmietaną.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić placki po węgiersku?
fot. Fotolia
Placek po węgiersku nazywany również zbójnickim jest rodzajem placka ziemniaczanego. Podawany jest najczęściej z dodatkiem gulaszu lub gęstej śmietany, niekiedy również w słodkiej wersji – posypany białym cukrem.

Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?

Przygotowanie smacznych placków po węgiersku jest czasochłonne – zajmuje ponad 60 minut:
  • Do zrobienia ciasta na placki ziemniaczane potrzebne są: ziemniaki, jajko, mąka, czosnek, cebula, pieprz, sól oraz olej.
  • Ziemniaki, czosnek oraz cebulę ściera się na tarce. Do warzyw dodaje się mąkę, jajko i przyprawy (sól i pieprz). Składniki należy dokładnie wymieszać, a powstały nadmiar wody odlać.
  • Na patelni rozgrzewa się olej, na który za pomocą łyżki wlewa się ziemniaczaną masę – powinna być równomiernie rozlana po całej patelni.
  • Placek smaży się, aż spód się zarumieni. Następnie placek należy przewrócić na drugą stronę.
  • Placek podaje się z mięsnym gulaszem oraz z dodatkiem gęstej śmietany.

Jak przygotować gulasz do placka po węgiersku?

Aby przygotować gulasz do placka po węgiersku, potrzebne są: mięso wołowe lub wieprzowe, czerwona papryka, pieczarki, cebula, czosnek, mąka pszenna, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy. Powinno się dodać także przyprawy: ziarna ziela angielskiego, mieloną słodką paprykę, sól i pieprz.
  • Czerwoną paprykę należy umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Pieczarki dokładnie się oczyszcza, kroi w kostkę, a następnie smaży, aż woda odparuje z patelni.
  • Mięso po umyciu kroi się w kostkę, obtacza w mące i obsmaża z dwóch stron na patelni. Usmażone należy przełożyć do garnka.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaża się na oleju i dodaje do garnka z mięsem. Do całości dorzuca się ziele angielskie oraz wyciśnięty czosnek. Zawartość garnka zalewa się warzywnym bulionem, a następnie dusi ok. 30 minut.
  • Do potrawy dodaje się pieczarki, paprykę, pomidorowy koncentrat oraz słodką paprykę mieloną, kontynuując duszenie.
  • Na koniec gulasz doprawia się solą i pieprzem.