KILKA SŁÓW O KASZY JAGLANEJ
Słynna jaglanka zaczęła podbijać jadłospisy Europy już w latach 70. W Polsce, w tym okresie była bardzo słabo rozpowszechniona i w zasadzie w ogóle nie spożywana. Dziś, kiedy większa część społeczności zwraca uwagę na sposób odżywiania, ten cenny przysmak wrócił do łask i zyskał nawet miano najlepszej z kasz!
Proso (to właśnie z niego produkowana jest kasza jaglana) przybyło do Europy z Chin, ale jego historia sięga nawet czasów neolitu. Jego uprawa nie była skomplikowana, ponieważ roślina ta nie ma dużych wymagań klimatycznych i doskonale radzi sobie nawet w niesprzyjających warunkach. Dzięki temu, zboże szybko rozpowszechniło się również w Afryce i Indiach.
CO KRYJE KASZA JAGLANA?
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz. Znajdziemy w niej ogromną ilość witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, żelaza, miedzi i krzemu - dzięki nim poprawimy stan naszych kości, włosów, skóry i paznokci, poprawimy pamięć, uregulujemy poziom cholesterolu oraz zadbamy o układ pokarmowy!
Zdjęcie: Fotolia
Zaletą jaglanki jest również jej lekkostrawność i bezglutenowość. Ta ostatnia zaleta cieszy szczególnie osoby cierpiące na celiakię oraz osoby nietolerujące glutenu. Przysmak jakim jest ta niepozorna kasza, ponadto zawiera spore ilości białka oraz węglowodanów w złożonej postaci!
JAGLANKA W KUCHNI
Przed przystąpieniem do kulinarnych eksperymentów z kaszą jaglaną w roli głównej, warto wiedzieć jak się z nią obchodzić by smakowała wspaniale! Odpowiednio ugotowana kasza jaglana nie może być bowiem gorzka w smaku. Jak więc należy gotować ten przysmak?
Zacząć trzeba od umycia ziaren zboża, śmiało można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sitku bądź płukać kilka razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę.
Umytą kaszę wrzuca się na lekko osolony wrzątek, którego powinno dwa razy więcej niż kaszy. Wrzącą wodę wzbogacić możemy również o odrobinę mleka i prawdziwego masła, co doda kaszy ciekawego, kremowego smaku. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 - 20 minut, często mieszając by zapobiec przywieraniu. Kiedy kasza wchłonie wodę i stanie się sypka oznacza to, że jest gotowa do spożycia!
Kasza jaglana wspaniale smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. W naszym dziale kasza jaglana znajdziecie mnóstwo inspiracji na jej przygotowanie: z mięsem , warzywami, serem czy owocami morza - niezależnie od wyboru zaskoczy ona swym smakiem nawet wytrawnych smakoszy!
Dziś bardzo na topie będzie jaglanka kokosowa z miodowym jogurtem i borówką, która doda witalności, a oryginalny jaglany bakłażan tikka masala zaskoczy swym smakiem nie tylko znajomych, ale przede wszystkim Was!
Wypróbujcie naszych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Zaskoczą one swym smakiem, a także będą doskonałą alternatywą dla nudnych, codziennych dań. Zapraszamy!
Słynna jaglanka zaczęła podbijać jadłospisy Europy już w latach 70. W Polsce, w tym okresie była bardzo słabo rozpowszechniona i w zasadzie w ogóle nie spożywana. Dziś, kiedy większa część społeczności zwraca uwagę na sposób odżywiania, ten cenny przysmak wrócił do łask i zyskał nawet miano najlepszej z kasz!
Proso (to właśnie z niego produkowana jest kasza jaglana) przybyło do Europy z Chin, ale jego historia sięga nawet czasów neolitu. Jego uprawa nie była skomplikowana, ponieważ roślina ta nie ma dużych wymagań klimatycznych i doskonale radzi sobie nawet w niesprzyjających warunkach. Dzięki temu, zboże szybko rozpowszechniło się również w Afryce i Indiach.
CO KRYJE KASZA JAGLANA?
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz. Znajdziemy w niej ogromną ilość witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, żelaza, miedzi i krzemu - dzięki nim poprawimy stan naszych kości, włosów, skóry i paznokci, poprawimy pamięć, uregulujemy poziom cholesterolu oraz zadbamy o układ pokarmowy!
Zdjęcie: Fotolia
Zaletą jaglanki jest również jej lekkostrawność i bezglutenowość. Ta ostatnia zaleta cieszy szczególnie osoby cierpiące na celiakię oraz osoby nietolerujące glutenu. Przysmak jakim jest ta niepozorna kasza, ponadto zawiera spore ilości białka oraz węglowodanów w złożonej postaci!
JAGLANKA W KUCHNI
Przed przystąpieniem do kulinarnych eksperymentów z kaszą jaglaną w roli głównej, warto wiedzieć jak się z nią obchodzić by smakowała wspaniale! Odpowiednio ugotowana kasza jaglana nie może być bowiem gorzka w smaku. Jak więc należy gotować ten przysmak?
Zacząć trzeba od umycia ziaren zboża, śmiało można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sitku bądź płukać kilka razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę.
Umytą kaszę wrzuca się na lekko osolony wrzątek, którego powinno dwa razy więcej niż kaszy. Wrzącą wodę wzbogacić możemy również o odrobinę mleka i prawdziwego masła, co doda kaszy ciekawego, kremowego smaku. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 - 20 minut, często mieszając by zapobiec przywieraniu. Kiedy kasza wchłonie wodę i stanie się sypka oznacza to, że jest gotowa do spożycia!
Kasza jaglana wspaniale smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. W naszym dziale kasza jaglana znajdziecie mnóstwo inspiracji na jej przygotowanie: z mięsem , warzywami, serem czy owocami morza - niezależnie od wyboru zaskoczy ona swym smakiem nawet wytrawnych smakoszy!
Dziś bardzo na topie będzie jaglanka kokosowa z miodowym jogurtem i borówką, która doda witalności, a oryginalny jaglany bakłażan tikka masala zaskoczy swym smakiem nie tylko znajomych, ale przede wszystkim Was!
Wypróbujcie naszych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Zaskoczą one swym smakiem, a także będą doskonałą alternatywą dla nudnych, codziennych dań. Zapraszamy!
niezły kąsek
testing223
testing223