Chili con carne - z czym podawać?

Chili con carne podajemy z ryżem, pokruszonymi nachosami lub guacamole.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chili con carne - z czym podawać?
fot. Fotolia
Charakterystyczne danie kuchni meksykańskiej doprawione kminem rzymskim, chili oraz pieprzem to doskonała propozycja na sycące danie jednogarnkowe.

Jak zrobić chili con carne?

Sekretem dobrze przyrządzonego chili con carne jest odpowiednia pikantność dania i dobra jakość użytego mięsa.
  • Do przygotowania będą potrzebne – cebula, marchewka, seler naciowy, chili, papryka słodka, fasola, mięso mielone, czosnek, pomidory w puszce, przyprawy oraz oliwa do smażenia.
  • Warzywa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  • Dodajemy mięso mielone i smażymy razem z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy chili w proszku, pieprzem oraz solą. Dusimy przez 5 minut na patelni.
  • Dodajemy pomidory i fasolę z puszki i całość gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
  • Doprawiamy do smaku.
Z czym podawać chili con carne?

Chili con carne możemy podawać na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami.
  • Nachos – chrupiące trójkąciki z maki pszennej i kukurydzianej podawane do dania kontrastują tekstura i smakiem.
  • Guacamole – gęsty, kremowy dodatek na bazie dojrzałego awokado, pikantnego tabasco i czosnku jest często komponowany z klasyczną potrawą meksykańską.
  • Ryż – ugotowana na sypko dowolna odmiana ryżu sprawdzi się doskonale w połączeniu z mielonym mięsem i pomidorami. Możemy wykorzystać zarówno biały, brązowy lub czerwony.
  • Kwaśna śmietana – zrównoważy pikantność dania i doda kwaskowej nuty. Idealnie pasuje 12% lub 18 % wersja śmietany.
  • Starty ser – gouda, mozzarella lub parmezan nadają daniu zwartej konsystencji, wzmacniając jednocześnie jego smak. Posypany z wierzchu jak i wkomponowany w strukturę dania będzie doskonałym urozmaiceniem całości.