7 pomysłów na dania z papryką

  • 2

Warzywo to daje bardzo wiele możliwości kulinarnych. Jeżeli szukasz inspiracji i nie wiesz, co jeszcze możesz zrobić z papryki, to znaczy, że ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Odkryj wspaniałe przepisy i ciesz się smakiem tego kolorowego warzywa!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
7 pomysłów na dania z papryką
fot. Adobe Stock
Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, prawdopodobnie z Kolumbii. Do Europy dotarła dzięki morskim podróżom Krzysztofa Kolumba. Nasiona papryki są bardzo wytrzymałe, więc można było je przewozić na duże odległości. Europejską stolicą papryki są Węgry - tam uprawia się tego warzywa najwięcej. Uprawa papryki jest bardzo popularna w słonecznej Grecji oraz Hiszpanii. Jednak to na Węgrzech uważają, że żadna potrawa nie będzie smaczna, jeżeli nie doda się do niej papryki.

Papryka ma wiele właściwości, które są dla człowieka drogocenne. Odmładza, poprawia nastrój, leczy nerwobóle. To warzywo, które jest smaczne, a zarazem naprawdę zdrowe. Wyróżniamy paprykę zieloną, czerwoną, żółtą oraz pomarańczową. W przypadku tego warzywa kolor ma znaczenie, ponieważ w zależności od niego znajdziemy przewagę różnych składników (oczywiście wszystkie cztery odmiany są zdrowe).

Papryka to warzywo bogate w witaminę C. Co ciekawe, zawiera jej  dużo więcej niż znana nam cytryna. W papryce znajduje się również dużo beta karotenu oraz minerałów takich jak: potas, wapń czy żelazo. Ci,którzy regularnie spożywają paprykę mogą uchronić się przed chorobami układu krążenia, a nadciśnieniowcy obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

papryka
Zdjęcie: Fotolia


W papryce znajduje się także witaminy A i E. Uważa się je za źródło młodości i piękna. Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E zaspokoją dwie papryki podane  np. jako chrupiąca warzywna przekąska do kanapek jedzonych w ciągu dnia.

Papryka zawiera również witaminę B2, B6. Zawarte w tym warzywie substancje pomagają hamować proces starzenie się komórek. Papryka wzmacnia także odporność naszego organizmu oraz chroni przed różnego rodzaju infekcjami.

Papryka działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, wspomaga nasze procesy trawienia oraz oczyszcza nasz organizm. Jest niskokalorycznym warzywem, w 100 gramach papryki znajduje się zaledwie 25 kalorii.

Popularne są ostre papryczki, które stosuje się na przykład podczas diet odchudzających. Jeżeli spożywane przez nas posiłki przyprawiamy ostrą papryką, na pewno się nimi nie zatrujemy.

papryka
Zdjęcie: Fotolia

Co do koloru... Zielona papryka ma dużo kwasu foliowego. Powinny ją zatem jeść kobiety, które są w ciąży. W tej papryce znajduje się dużo witaminy E, która jest źródłem młodości.

Czerwona papryka ma mnóstwo beta karotenu. Dzięki tej papryce poprawi się Twój wzrok oraz wygląd skóry. Z kolei żółta papryka zawiera duże ilości luteiny, która hamuje rozwój wolnych rodników w siatkówce oka, dzięki czemu możemy prawidłowo widzieć.

Paprykę używa się właściwie w każdej kuchni na świecie. Ostrą, słodką, surową lub sproszkowaną. Papryka ma wiele zastosowań. Znakomicie smakuje podana na surowo, np. do kanapek bądź w sałatce razem z innymi warzywami, takimi jak pomidory czy rzodkiewka i sałata.

Można ją dusić, piec, grillować oraz gotować. Paprykę można nadziewać różnego rodzaju farszem. Wspaniale sprawdza się też w przetworach, np. marynowana w occie lub z buraczkami. Można z niej także przyrządzić smaczną surówkę do obiadu.

Zainspiruj się naszymi przepisami. Zobacz, co możesz przyrządzić z papryki!

Smak i uczucie poleca paprykę zapiekaną z pomidorami i czosnkiem. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Jeżeli lubisz pieczoną paprykę, to ten przepis jest dla Ciebie.

Papryki z mięsem, kaszą gryczaną i grzybami to pomysł Babcigramolki. Smakują wyśmienicie, na pewno sprawdzą się na obiad.

Iziona przygotowała paprykę nadzianą ryżem. To bardzo smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Polecamy!

     

A może by tak krem z pieczonej papryki? To przepis edytyha. Pełny, głęboki smak, a minimalna ilość składników. Palce lizać po prostu!

Mysza75 poleca ajwar, czyli pastę warzywną z papryki, bakłażanu z dodatkiem pomidorów. Wywodzi się z kuchni serbskiej i na Bałkanach jest bardzo popularna. Może i w naszym kraju ta pasta stanie się popularna.

Grillowanego łososia z papryką poleca Koper. Pyszna, delikatna rybka i grillowana papryka, czego chcieć więcej?

     

Darmiona przygotowała pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk. Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego sosu, to polecamy spróbować.

Jeżeli znacie inny przepisy na dania z papryką, zachęcamy Was, abyście podzieli się z nami!

Poznaj przepis na paprykę w sosie winegret >>>