kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Nugat

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nugat, nugat, nugat, nugat

Nugat

Składniki:

Nugat

 

  • 20 dag ciemnego miodu
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml wody
  • 2 płaty waflowe
  • 35 dag orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 dag cukru

Sposób przygotowania:

Nugat
Wymieszać wodę, cukier i ocet (przygotować syrop). Dodać miód. Z białek ubić sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, wlewać spirytus. Naczynie z pianą umieścić na parze. Ubijać aż masa będzie gęsta. Zdjąć z pary. Ubijać aż masa będzie zimna. Posiekać orzechy i wsypać je razem z cukrem. Przygotowaną masę rozłożyć na jednym waflu, przykryć drugim, postawić na nim coś ciężkiego i odstawić na jeden dzień.