SUPERPRZEPIS

Nutella ze śliwek

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Nutella ze śliwek

Domowy sposób na zdrowe smarowidło do bułeczki. Bez ulepszaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast.

Składniki:

Nutella ze śliwek

 

  • 3 kg dojrzałej śliwki węgierki
  • 1 kg cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki holenderskiego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao

Sposób przygotowania:

Nutella ze śliwek

ETAP 1:

Nutella ze śliwek
wypestkowane śliwki zasypujemy cukrem gotujemy

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 2:

Nutella ze śliwek
pod koniec wsypujemy cukier z wanilią gotujemy aż będa mieć gęstą konsystencję

Gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ mają tendencję do przypalania, po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią,

ETAP 3:

Nutella ze śliwek
dodajemy czekoladę oraz kakao, przekładamy do słoiczków

Połamaną czekoladę oraz kakao, gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!