Sposób przygotowania:
Nutella ze śliwek
Śliwki wypestkować i przekręcić przez maszynkę. Można także użyć do tego blendera ( jednak masa nie powinna być zbyt gładka, powinna zawierać niewielkie kawałki śliwek).
Masę przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować całość przez około 2 godziny - przez ten czas masa wyraźnie zgęstnieje. Następnie dodać kakao oraz cukier waniliowy i gotować jeszcze około 20 minut.
Gorącą masę przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.
Masę przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować całość przez około 2 godziny - przez ten czas masa wyraźnie zgęstnieje. Następnie dodać kakao oraz cukier waniliowy i gotować jeszcze około 20 minut.
Gorącą masę przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.