VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Obłoczek z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetny sposób na wykorzystanie pozostałych białek... Smaczny, delikatny i lekki deser...Wyglądem przypomina kolorowy obłoczek.

Obłoczek z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Obłoczek z galaretką

 

  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • ½ łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Obłoczek z galaretką
W 1 szklance gorącej wody rozpuszczamy 1 galaretkę z żelatyną. Odstawiamy do delikatnego stężenia. W płaskim pojemniku rozpuszczamy 1 i 1/2 szklanki wody z druga galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pierwszą delikatnie stężałą galaretkę. Drugą galaretkę kroimy w kosteczkę. Białka mieszamy z pokrojoną galaretką i wylewamy na blaszkę. Chłodzimy w lodówce.
Obłoczek z galaretką
Etap 1 Pomysł na wykorzystanie zbędnych białek
Obłoczek z galaretką
Etap 2 Deser idealny dla dzieci, gdyż jest lekki i nie zbyt słodki