Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ocet z płatków dzikiej roży

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ocet z płatków dzikiej róży ma piękny kolor, wyborny smak i cudowny zapach. Doskonale nadaje się do surówek i sałatek.

Ocet z płatków dzikiej roży Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ocet z płatków dzikiej roży

 

  • 2 szklanki płatków
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ocet z płatków dzikiej roży
Z płatków oberwać białe końcówki, które są gorzkawe. Porwać je na mniejsze kawałki. Umieścić w słoju.

Wodę zagotować, dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Słój przykryć gazą lub kawałkiem papierowego ręcznika.

Przez około 3 tygodnie rano i wieczorem wymieszać zawartość, najlepiej drewanianą lub plastykową łyżką. Po tym czasie płatki powinny opaśc na dno. Wtedy należy je zlać do butelek.
Ocet z płatków dzikiej roży
Białekońcówki płatków sa gorzkie wię należy je usunąć
Ocet z płatków dzikiej roży
Płatki porwane na mniejsze kawałki i umieszczone w słoju.
Ocet z płatków dzikiej roży
Płatki róży zalane słodką ostudzoną wodą.
Ocet z płatków dzikiej roży
Po 3 tygodniach ocet można zlać do buteleczek.