Sposób przygotowania:
Ocet z kwiatów bzu czarnego
W pogodny suchy dzień należy zebrać baldachy kwiatu bzu czarnego. Obcinamy większe gałązki z kwiatostanów. Do słoika przekładamy oczyszczone kwiaty bzu czarnego wlewamy ocet, szczelnie słoik zamykamy. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4 dni. Kilka razy w ciągu dnia potrząsamy zawartością słoika. Odsączmy i odcedzamy kwiaty. Ocet przelewamy do ciemnej butelki i szczelnie ją zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Używamy w miejsce zwykłego octu do sałatek. Przed użyciem należy butelką wstrząsnąć. SMACZNEGO!
![Ocet z kwiatów bzu czarnego Ocet z kwiatów bzu czarnego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ocet-z-kwiatow-bzu-czarnego-115215.jpg)
![Ocet z kwiatów bzu czarnego Ocet z kwiatów bzu czarnego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ocet-z-kwiatow-bzu-czarnego-115216.jpg)
![Ocet z kwiatów bzu czarnego Ocet z kwiatów bzu czarnego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ocet-z-kwiatow-bzu-czarnego-115217.jpg)
![Ocet z kwiatów bzu czarnego Ocet z kwiatów bzu czarnego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ocet-z-kwiatow-bzu-czarnego-115218.jpg)
darmiona