misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Ocet z kwiatów bzu czarnego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle aromatyczny ocet do sosów do sałatek...

Ocet z kwiatów bzu czarnego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ocet z kwiatów bzu czarnego

 

  • 5 dużych baldachów kwiatów bzu czarnego
  • ½ l octu jabłkowego

 

Sposób przygotowania:

Ocet z kwiatów bzu czarnego
W pogodny suchy dzień należy zebrać baldachy kwiatu bzu czarnego. Obcinamy większe gałązki z kwiatostanów. Do słoika przekładamy oczyszczone kwiaty bzu czarnego wlewamy ocet, szczelnie słoik zamykamy. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4 dni. Kilka razy w ciągu dnia potrząsamy zawartością słoika. Odsączmy i odcedzamy kwiaty. Ocet przelewamy do ciemnej butelki i szczelnie ją zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Używamy w miejsce zwykłego octu do sałatek. Przed użyciem należy butelką wstrząsnąć. SMACZNEGO!
Ocet z kwiatów bzu czarnego
w pogodny suchy dzień zbieramy baldachy (kwiaty) bzu czarnego i je oczyszczamy...
Ocet z kwiatów bzu czarnego
do suchego słoika wkładamy oczyszczone kwiaty bzu czarnego...
Ocet z kwiatów bzu czarnego
kwiaty bzu czarnego zalewamy octem jabłkowym i trzymamy w ciemnym miejscu...
Ocet z kwiatów bzu czarnego
ocet już gotowy...wystarczy tylko przecedzić przez gęste sitko lub gazę...