edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 36]

Domowy ocet jabłkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę do sałatek, surówek, barszczu i innych potraw. Ze względu na jego właściwości stosowany jest zapobiegawczo i leczniczo w przypadku przeziębienia ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne.

Domowy ocet jabłkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy ocet jabłkowy

 

  • 1 kg kwaśnych dojrzałych jabłek, najlepiej antonówka lub papierówka.
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 4- 5 łyżek cukru lub miodu

Sposób przygotowania:

Domowy ocet jabłkowy
1. Umyte jabłka kroimy, usuwamy ogonki, ewentualnie gniazda jabłka. Można użyć również skórki z jabłek oraz resztki jabłek pozostałych podczas sporządzania innych potraw.

2. Pokrojone jabłka umieszczamy w szklanym wcześniej wyparzonym naczyniu i zalewamy ciepła, przegotowaną wodą z cukrem lub miodem.

3. Naczynie przykrywamy gazą lub płótnem i zawiązujemy sznurkiem i odstawiamy ciepłe i ciemne miejsce. Dobrze jest też przycisnąć wierzch naczynia talerzykiem.

4. Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku, gdy płyn przybierze jasny kolor. Wtedy przelewamy płyn przez gazę do wyparzonych szklanych butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Domowy Ocet Jabłkowy
Przygotowanie mazgi z kwaśnych jabłek na ocet jabłkowy