Sposób przygotowania:
Domowy ocet jabłkowy
1. Umyte jabłka kroimy, usuwamy ogonki, ewentualnie gniazda jabłka. Można użyć również skórki z jabłek oraz resztki jabłek pozostałych podczas sporządzania innych potraw.
2. Pokrojone jabłka umieszczamy w szklanym wcześniej wyparzonym naczyniu i zalewamy ciepła, przegotowaną wodą z cukrem lub miodem.
3. Naczynie przykrywamy gazą lub płótnem i zawiązujemy sznurkiem i odstawiamy ciepłe i ciemne miejsce. Dobrze jest też przycisnąć wierzch naczynia talerzykiem.
4. Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku, gdy płyn przybierze jasny kolor. Wtedy przelewamy płyn przez gazę do wyparzonych szklanych butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
2. Pokrojone jabłka umieszczamy w szklanym wcześniej wyparzonym naczyniu i zalewamy ciepła, przegotowaną wodą z cukrem lub miodem.
3. Naczynie przykrywamy gazą lub płótnem i zawiązujemy sznurkiem i odstawiamy ciepłe i ciemne miejsce. Dobrze jest też przycisnąć wierzch naczynia talerzykiem.
4. Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku, gdy płyn przybierze jasny kolor. Wtedy przelewamy płyn przez gazę do wyparzonych szklanych butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
zbysiowa
edyta337
Najlepszy domowy ocet jabłkowy, polecam :)