kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Ogórki kiszone z gorczycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ogórków kiszonych na zimę w moim domu nie może zabraknąć. Szybko się je robi a do tego można je jeść na wiele sposobów.

Ogórki kiszone z gorczycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki kiszone z gorczycą

Składniki są podane słoik litrowy

  • Ogórki gruntowe
  • 2 baldachy kopru razem z łodygami
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 3 słupki korzenia chrzanu pięciocentymetrowego
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z gorczycą
Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Do słoika litrowego wkładamy baldachy kopru razem z łodygami, ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Następnie wkładamy ogórki. Na koniec wsypujemy gorczycę.

Do litra zimnej wody wsypujemy czubatą łyżkę soli kamiennej (proporcja wody i soli jest bardzo ważna). Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia.

Gorącą wodą zalewamy ogórki w słoiku i je zakręcamy. Słoiki z ogórkami odstawiamy do ukiszenia. 
ogórki kiszone z gorczycą
Następnie wkładamy ogórki gruntowe i wsypujemy gorczycę
ogórki kiszone z gorczycą
Do słoika wkładamy koper, czosnek i chrzan

Tagi:

ogórki