Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sos paprykowy do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sos paprykowy do słoików, idealny jako sos do kanapki, sos do pizzy, makaronu, ryżu, mięsa i innych dań.

Sos paprykowy do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos paprykowy do słoików

 

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 200 g papryczki chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 niepełna szkl oleju + 5 łyżek
  • 1 niepełna szkl octu
  • 1 łyżka soli
  • 400 g cukru
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren paiperzu
  • 600 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy do słoików
Papryczkę chili , paprykę oraz 5 łyżek oleju zblendować i gotować 15 minut następnie dodać resztę oleju , szklankę octu , sól , cukier , liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Na końcu dodać przecier pomidorowy , przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zagotować całość i gotować ok 15 minut albo trochę dłużej żaby nie było za rzadkie. 

Przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Sos paprykowy do słoików
Papryczkę chili , paprykę oraz 5 łyżek oleju zblendować
Sos paprykowy do słoików
dodać resztę oleju , szklankę octu , sól , cukier , liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
Sos paprykowy do słoików
Na końcu dodać przecier pomidorowy , przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sos paprykowy do słoików
Zagotować całość i gotować ok 15 minut albo trochę dłużej żaby nie było za rzadkie .