Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone z przepisu MamyOgórki
Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru, po 1 łyżce chrzanu, ząbki czosnku oraz gorczycę. Układamy ogórki pionowo, ciasno obok siebie. Na wierzch ponownie dajemy łodygę kopru oraz łyżkę chrzanu.
Przygotowanie zalezy i kiszenie:
Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Zalewamy tak, by przykryło ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, po czym wynosimy do zimnego miejsca.
Ilość zalewy podana w przepisie starcza na ok 2 litrowe słoiki.
Ogórki można jeść już po upływie dwóch tygodni. Przechowywać można ok roku.