WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ogórki koreczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Marynowane ogórki z małą cebulką i papryką. Świetnie nadają się na przekąskę i dodatek do wędlin podawany jako koreczki na wykałaczkach.

Ogórki koreczkowe

Składniki:

Ogórki koreczkowe

 

  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cebulki
  • 3 czerwone papryki
  • 5 szkl wody
  • 2 szkl octu
  • 3 szkl cukru
  • 3 łyżki przyprawy do grilla
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki koreczkowe
Umyte ogórki kroimy w grube plastry, cebulkę obieramy, a paprykę bez gniazd nasiennych kroimy w paseczki. Z wody, octu, cukru, soli i przyprawy do grilla zagotowujemy zalewę. 

Dodajemy cebulkę, zagotowujemy, gotujemy ok 3 minuty, dodajemy ogórki, zagotowujemy, dodajemy paprykę, ostatni raz zagotowujemy, gotujemy razem 5 minut, przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do zawekowania. 

Tagi:

ogórki