Znacie cudowny smak cebularzy? Albo lekko słodki posmak zupy cebulowej zapieczonej z serem? Cebula jest jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw. Jej zdolność do zmieniania smaku sprawia, że jest bardzo chętnie używana. Jako dodatek do sałatek nadaje im cierpkiego, ostrego smaku. Działa prawie jak sól, doprawiając dania takie jak kotlety mielone czy gulasze. Przypalona cebula, wraz ze skórą wrzucana jest do rosołu, aby nadać mu niepowtarzalny smak.

Podczas wieczornego oglądania meczu, warto jest sięgnąć po onion rings — cebulę zanurzoną w cieście i usmażoną na głębokim tłuszczu w kształcie krążków. Usmażona cebula idealnie nada się do klusek albo jako baza do sosu do mięs. Podczas wypiekania chleba i bułeczek można użyć cebuli, która nada im wyrazisty, słodki smak. Warzywo to, praktycznie samo w sobie stanowi danie. Wystarczy odrobina kiełbasy i zeszkolona cebulka, a możemy cieszyć się smakowitym jedzeniem.

Swój ostry smak cebula zawdzięcza silnym substancjom bakteriobójczym i witaminie C. Przez wieki cebula była skutecznym lekiem przeciwko szkorbutowi. Ze względu na wolne psucie się, mogła być przechowywana na pokładzie statku przez kilka miesięcy, dlatego marynarze często zabierali ją ze sobą w drogę. 

A Ty, jak wykorzystasz cebulę?  

Cebularz

Cebularz

Drożdżowa, wytrawna bułka na bazie mąki pszennej z dodatkiem cebuli jest przysmakiem w wielu regionach Polski. Cebularze lubelskie, wypiekane już w XIX wieku zyskały swą sławę dzięki nadzieniu z duszonej białej cebuli oraz maku. Wywodzący się z kultury żydowskiej przysmak jest idealny zarówno jako przekąska w ciągu dnia, jak i przystawka dla gości. Warto posypać je odrobiną kminku, aby stały się mniej ciężkostrawne.

Sos cebulowy

Sos cebulowy

W momencie gdy zależy nam na czasie, warto wykorzystać zaległe główki cebuli i przygotować prosty i uniwersalny sos. Kopytka, pierogi czy kluski okraszone gładkim sosem cebulowym będą świetnie komponować się z surówka z marchwi. Może być wykorzystywany również jako sos do schabu, karkówki czy wołowiny. Blenderem miksujemy całość , aby uzyskać gładki płyn. Dodatek gęstej śmietany 18% ujednolici i zagęści konsystencję.

Smalec z cebulą

Smalec z cebulą

Niezapomniany smak świeżo wypieczonej pajdy chleba z ogórkiem kiszonym oraz smalcem jest zakorzeniony w polskiej kulturze od lat. Roztopiona słonina, skwarki z wędzonego boczku oraz duszona cebula dopełnia całość. Tak przygotowany możemy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach i serwować jako przystawkę. Dodatek podduszonego wraz z cebulą jabłka, urozmaici całość.

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe to chrupiąca przystawka do piwa, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chrupiące ciasto na bazie mąki pszennej, mleka oraz jajka możemy dowolnie modyfikować według uznania. Ważne jest, aby usmażone krążki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najczęściej podawane są z dipem czosnkowym na bazie śmietany i cytryną. Idealnie sprawdzą się na spotkaniach przy meczu.

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem to bardzo sycący posiłek, idealny na sezon jesienny i zimowy. Potrawa ta bardzo rozgrzewa organizm i ma wyrazisty, intensywny smak. Ze względu na dużą zawartość cebuli, zupa ma działanie wzmacniające odporność i bakteriobójcze. Dla podkreślenia aromatu dobrze jest dodać do potrawy białe wytrawne wino, koniak lub brandy. Zupę podaje się tradycyjnie z chrupiącą bagietką w połowie zanurzoną w daniu pod warstwą żółtego sera.

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa na cieście francuskim lub tradycyjnym kruchym jest najlepsza z dobrze dobranymi dodatkami. Można przygotować tartę z cebulą i boczkiem lub tartę z kiełbasą i cebulą. Jako obiad dla wegetarian doskonale sprawdzi się tarta z pieczarkami i cebulą bądź tarta z cebulą i serem. Aby zrobić tartę z karmelizowaną cebulą, należy wcześniej podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, białą albo czerwoną. Dusi się ją na maśle z dodatkiem octu balsamicznego przez kilkanaście minut.

Cebula marynowana

Cebula marynowana

Cebula marynowana idealnie nadaje się do sałatek, kanapek, przystawek oraz jako zakąska do alkoholu. Do jej przygotowania, oprócz cebuli (najlepiej pół na pół, białej z czerwoną), potrzeba odrobiny octu, soli, ziela angielskiego, pieprzu oraz liścia laurowego. Pasteryzuje się ją około piętnaście minut. Marynowana cebula jest gotowa do zjedzenia po kilku dniach, gdy przyprawy wraz z octem dobrze się przegryzą.

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Chleb na zakwasie ze świeżych drożdży oraz oliwy to rarytas, który idealnie komponuje się z masłem. Dodatek duszonej białej lub czerwonej cebuli z odrobiną kminku sprawi, że wypiek nabierze wyrazistego charakteru. Świetnie sprawdzi się podczas pieczenia pszennego chleba z automatu, do którego możemy wykorzystać gotową mieszankę chlebową oraz starty czosnek. Chleb z cebulą najczęściej komponowany ze startym serem typu Gruyere serwujemy z szynka lub białym serem.

Polecane przepisy do kategorii Cebula

Znaleźliśmy 719 przepisów w kategorii Cebula