Sposób przygotowania:
Ogórki korniszony z papyką czerwoną
Najpierw myjemy słoiki i przygotowujemy pokrywki na słoiki.Ja zawsze umyte pokrywki wkładam do garnka zalewam wodą i przegotuję.Ogórki myjemy i moczymy trochę w zimnej wodzie. Paprykę myjemy kroimy na mniejsze kawałki obieramy ze skórki specjalną obieraczką do warzyw jeszcze raz myjemy, Do słoików wkładamy koper,4 ziela angielski ,1-2 liscie laurowe,1 łyzeczkę gorczycy plasterek cebuli,następnie wkładamy pionowo ogórki i kawałki papryki jak mamy mniej papryki to ogórków dajemy do słoika więcej zawsze dodaję kawałek marchewki do słoika dla dekoracji ale nie musi być koniecznie.. Do garnka wlewamy wodęsól,cukier i ocet dokładnie mieszamy az sół i cukier się rozpuszczą .Ta przygotowaną zalewą zalewamy słoiki.Zalewy ma być conajmniej aby ogórki z papryką były w zalewie ale nie całkiem pełno.Zalane słoiki zakrecamy i niech sobie trochę postoją aby przeszły trochę zalewą. Słoiki układamy w specjalnym garnku z wkładką do gotowania słoików do którego była wlana zimna woda.wody ma byc mniej wiecej do 3/4 słoika.Gotujemy jak woda się zagotuje zmniejszamy gaz i na małym ogniu pasteryzujemy 12 minut,Po tym czasie zdejmujemy z ognia odkrywamy trochę aby para zeszła pożniej kazdy słoik wyjmujemy za pomocą ręcznika dokręcamy pokrywkę i stawiamy na reczniku do góry nogami. słoiki niech tak stoją az wystygną Jezeli ze słoika sie nie leje to napewno bedzie dobrze trzymał.Mozna przechowywać .POLECAM!!! Takie ogórki z papryką zrobiłam pierwszy raz w zeszłym roku połaczenie super,dlatego w tym roku robię więcej jak same korniszony....robimy sałatkę i juz mamy dodatek..
edytaha
gusia1000