Sposób przygotowania:
Pszenny zakwas na chleb
Do czystego i wyparzonego słoika wlać 150 g letniej wody i wsypać 100 g mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i zakryć słoik na przykład gazą. Odstawić słoik w ciepłe miejsce ( temp. 25 - 30 stopni ) i zostawić na 24 godziny.
Potem co 12 godzin dodawać po 25 g mąki i wody za każdym razem dokładnie mieszając. Zakwas powinien ładnie bąbelkować i mieć kwaskowy zapach.
Po upływie tego czasu można już zakwas wykorzystać do wypieku chleba. Z młodego zakwasu należy zostawić część do kolejnego dokarmienia a na pozostałym zrobić ciasto.
Można dodać troszkę drożdży do ciasta. Gdy zakwas będzie starszy nie będzie takiej potrzeby. Zakwas należy dokarmiać co tydzień i przechowywać w lodówce.
Przed kolejnym pieczeniem wyjąć na 3 godziny z lodówki, dokarmić i po godzinie lub dwóch można robić ciasto na chleb. Ponownie dokarmić i wstawić do lodówki.
Po każdym tygodniowym dokarmieniu zakwas przełożyć do czystego słoika.
Potem co 12 godzin dodawać po 25 g mąki i wody za każdym razem dokładnie mieszając. Zakwas powinien ładnie bąbelkować i mieć kwaskowy zapach.
Po upływie tego czasu można już zakwas wykorzystać do wypieku chleba. Z młodego zakwasu należy zostawić część do kolejnego dokarmienia a na pozostałym zrobić ciasto.
Można dodać troszkę drożdży do ciasta. Gdy zakwas będzie starszy nie będzie takiej potrzeby. Zakwas należy dokarmiać co tydzień i przechowywać w lodówce.
Przed kolejnym pieczeniem wyjąć na 3 godziny z lodówki, dokarmić i po godzinie lub dwóch można robić ciasto na chleb. Ponownie dokarmić i wstawić do lodówki.
Po każdym tygodniowym dokarmieniu zakwas przełożyć do czystego słoika.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2