zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2417]

Pszenny zakwas na chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zakwas na chleb to nie tylko zakwas żytni. Śmiało możemy go zrobić z mąki pszennej ale najlepiej grubo mielonej.

Pszenny zakwas na chleb

Składniki:

Pszenny zakwas na chleb

 

Sposób przygotowania:

Pszenny zakwas na chleb
Do czystego i wyparzonego słoika wlać 150 g letniej wody i wsypać 100 g mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i zakryć słoik na przykład gazą. Odstawić słoik w ciepłe miejsce ( temp. 25 - 30 stopni ) i zostawić na 24 godziny.

Potem co 12 godzin dodawać po 25 g mąki i wody za każdym razem dokładnie mieszając. Zakwas powinien ładnie bąbelkować i mieć kwaskowy zapach.

Po upływie tego czasu można już zakwas wykorzystać do wypieku chleba. Z młodego zakwasu należy zostawić część do kolejnego dokarmienia a na pozostałym zrobić ciasto.

Można dodać troszkę drożdży do ciasta. Gdy zakwas będzie starszy nie będzie takiej potrzeby. Zakwas należy dokarmiać co tydzień i przechowywać w lodówce.

Przed kolejnym pieczeniem wyjąć na 3 godziny z lodówki, dokarmić i po godzinie lub dwóch można robić ciasto na chleb. Ponownie dokarmić i wstawić do lodówki.

Po każdym tygodniowym dokarmieniu zakwas przełożyć do czystego słoika.