Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Ogórki małosolne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ogóreczki są bardzo pikantne,ale takie uwielbiam najbardziej.

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • 1,5 kg małych ogóreczków
  • ok.10 cm korzenia chrzanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 liście chrzanu
  • 6-7 łodyg kopru
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Garnek gliniany wyparzyć.Ogórki wyszorować,czosnek i korzeń chrzanu obrać.Chrzan pokroić w słupki.Ząbki czosnku przepołowić.Koper i liście chrzanu umyć i podzielić na mniejsze części.Wodę zagotować i w gorącej rozpuścić sól.Na dno garnka glinianego włożyć połowę przypraw:czosnek ,korzeń chrzanu,liście chrzanu, koper.Układać pionowo ogórki.Na wierzchu położyć pozostałą część przypraw.Zalać solanką.Ja zalewam dość ciepłą(nie gorącą),wtedy szybciej ogórki się kiszą.Przykryć talerzykiem i całość obciążyć słoikiem z wodą.Po ok. trzech dniach ogóreczki są już gotowe.

Tagi:

ogórki