Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne
Wodę zagotować - na tę ilość ogórków potrzeba ok. 2-2,5l wody + 2-2,5 łyżki soli, najlepiej kamiennej, niejodowanej (1 łyżka soli na 1 l wody). Ogórki dokładnie umyć, odrzucić ew. nadpsute. Ogórki powinny być jak najświeższe i jędrne. Na dno kamiennego garnka albo dużego słoja, albo po prostu słoików - zależy co mamy do dyspozycji - kładziemy po troszku kopru, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 wiórki chrzanu. Układamy ciasno ogórki, na wierzch dajemy znowu zestaw przypraw. Zalewamy prawie do pełna solanką - można zalać wrzącą i wtedy ogórki szybciej będą nadawały się do jedzenia - albo zimną, jak kto woli. Ja zalewam gorącą i już rano następnego dnia można się do nich dobrać jeżeli ktoś lubi takie ledwo, ledwo...
Jeśli kisimy w garnku to dobrze jest wierzch przykryć np. talerzykiem i obciążyć go tak żeby dociskał nam ogórki aby nie wypływały na powierzchnię. Ze słoików solanka może wyciekać w trakcie kiszenia więc stawiam słoje na głębokiej, plastikowej tacy.
Jeśli kisimy w garnku to dobrze jest wierzch przykryć np. talerzykiem i obciążyć go tak żeby dociskał nam ogórki aby nie wypływały na powierzchnię. Ze słoików solanka może wyciekać w trakcie kiszenia więc stawiam słoje na głębokiej, plastikowej tacy.
Jojo
Pyza