Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ogórki małosolne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

mój mąż dobiera się do nich już następnego dnia....

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • 2-3 kg małych ogórków gruntowych,
  • 1 garść kopru, łodygi z baldachami, może być obeschnięty,
  • 1-2 główki czosnku,
  • 1 kawałeczek korzenia chrzanu,
  • na zalewę: woda + sól

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Wodę zagotować - na tę ilość ogórków potrzeba ok. 2-2,5l wody + 2-2,5 łyżki soli, najlepiej kamiennej, niejodowanej (1 łyżka soli na 1 l wody). Ogórki dokładnie umyć, odrzucić ew. nadpsute. Ogórki powinny być jak najświeższe i jędrne. Na dno kamiennego garnka albo dużego słoja, albo po prostu słoików - zależy co mamy do dyspozycji - kładziemy po troszku kopru, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 wiórki chrzanu. Układamy ciasno ogórki, na wierzch dajemy znowu zestaw przypraw. Zalewamy prawie do pełna solanką - można zalać wrzącą i wtedy ogórki szybciej będą nadawały się do jedzenia - albo zimną, jak kto woli. Ja zalewam gorącą i już rano następnego dnia można się do nich dobrać jeżeli ktoś lubi takie ledwo, ledwo...
Jeśli kisimy w garnku to dobrze jest wierzch przykryć np. talerzykiem i obciążyć go tak żeby dociskał nam ogórki aby nie wypływały na powierzchnię. Ze słoików solanka może wyciekać w trakcie kiszenia więc stawiam słoje na głębokiej, plastikowej tacy.

Tagi:

ogórki