gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Ogórki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ogórki te zimą smakują najlepiej jako dodatek do obiadu lub chleba. Polecam - są łatwe w przygotowaniu.

Ogórki marynowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki marynowane

 

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 0,5 szklanki soli
  • 5 szklanek cukru
  • 2 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Ogórki marynowane
Ogórki dokładnie myjemy, po czym układamy w słoikach. Na dno słoików wkładamy po kilka kulek ziela angielskiego i gorczycy. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i układamy na ogórkach. Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy.

Zimną marynatą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 3 godz. Po tym czasie słoiki z ogórkami gotujemy 12 minut.
Ogórki marynowane
W słoikach układamy ogórki i cebule oraz gorczyce i ziele angielskie.

Tagi:

ogórki