bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ogórki w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne ogórki w słodkiej zalewie miodowej, doskonałe na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Z mojej spiżarni znikają pierwsze.

Ogórki w miodzie

Składniki:

Ogórki w miodzie

 

 

  • Zalewa:

 

  • 1 litr wody

 

  • 1 szklanka octu

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

  • 2 łyżki miodu prawdziwego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w miodzie
Duże ogórki dokładnie myjemy, nie obierając kroimy w grubsze plastry.

Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy po 3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy i układamy plastry ogórków.

Do garnka wlewamy ocet, wodę , dodajemy miód, cukier, sól i zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 3 minuty od zagotowania. 

Tagi:

ogórki