Sposób przygotowania:
Ogórki w sosie pomidorowym
Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą.
Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny.
Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia).
Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.
Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny.
Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia).
Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.