VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 781]

Ogórki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym.

Ogórki w sosie pomidorowym

Składniki:

Ogórki w sosie pomidorowym

 

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 5 cebul
  • Zalewa:
  • 125 ml octu 10%
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250-300 g koncentratu pomidorowego 30%

Sposób przygotowania:

Ogórki w sosie pomidorowym
Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą.

Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny.

Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia).

Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.