mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ogórki w plasterkach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne, obiadowe ogórki na zimę

Ogórki w plasterkach na zimę

Składniki:

Ogórki w plasterkach na zimę

 

  • 2,5 kg ogórek gruntowy
  • 1/2 szklanki ocet
  • 1/2 szklanki olej
  • 1/2 szklanki cukier
  • 2 łyżka Sól
  • 1/2 kg cebula
  • MAŁY koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w plasterkach na zimę
Ogórki płuczemy, ja ich nie obierałem, swoje z działki miałem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę dodajemy do ogórków. Następnie dodajemy sól- 1 łyżkę. Ogórki odstawiamy na okres 120 minut, następnie robimy zalewę. Łączymy koncentrat pomidorowy z 1 łyżką soli. Dodajemy cukier, olej oraz ocet. Zalewę gotujemy przez kwadrans. Zalewą zalewamy wyłożone ściśle ogórki w czystych słoikach. Zakręcamy i posteryzujemy przez kwadrans

Tagi:

ogórki